Koronarokotteet

Päivitetty 29.11.2023: mitä rokotteita käytetään

Koronarokotteet ehkäisevät SARS-CoV-2-viruksen aiheuttamaa vakavaa tautia ja kuolemia. 

Tällä sivulla:

Kenelle koronarokotetta suositellaan?

Suomessa koronarokotetta suositellaan 6 kuukauden iästä lähtien seuraavasti:

  • kaikille 18 vuotta täyttäneille suositellaan vähintään kolmea rokoteannosta, sairastettu tauti lasketaan yhdeksi rokoteannokseksi.
  • 12–17-vuotiaille suositellaan vähintään kahta annosta. 
  • 6 kuukauden – 11 vuoden ikäiset lapset saavat rokotteita hoitavan lääkärin yksilöllisen arvion mukaan. 

Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia.

Perusrokotussarja

Koronarokotteiden perussarjaan kuuluu kaksi rokoteannosta.  Ensimmäisen ja toisen annoksen suositeltu annosväli on 6–12 viikkoa.

Suosittelemme, että rokotusväliä lyhennetään alle kuuteen viikkoon tapauskohtaisesti vain hyvin perustelluista syistä. 

Tehosterokotukset

Viisi vuotta täyttäneillä kolmannet ja myöhemmät rokoteannokset ovat tehosteannoksia.  Tehosteannokset pitävät yllä suojaa vakavaa tautia ja kuolemaa vastaan.

Kolmas annos

THL suosittelee vähintään kolmea rokoteannosta

  • kaikille täysi-ikäisille
  • riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille. 

Kolmas koronarokoteannos

Syystalven tehosteannos

Suosittelemme syystalven 2023 tehosteannosta 

Syystalven tehosteena annetaan yksi rokoteannos. Suosittelemme kohderyhmille rokotetta riippumatta siitä, montako tehosteannosta henkilö on aiemmin saanut tai montako kertaa hän on sairastanut koronan. 

Suosittelemme, että rokote otetaan influenssarokotusten yhteydessä.

Hyvinvointialueet kertovat, mistä ja milloin koronarokotuksen saa sekä miten tehosterokotukseen varataan aika. THL:n sivujen kautta ei voi varata rokotusaikaa.

Lisätietoa syystalven rokotuksista: 

Voimakkaasti immuunipuutteisten tehosteannokset

Voimakkaasti immuunipuutteisille voidaan antaa ympäri vuoden tehosteannoksia hoitavan lääkärin yksilöllisen arvion perusteella.
Voimakkaasti immuunipuutteisten rokotukset

Koronataudin sairastaneiden rokotukset

Taudin sairastaminen yhden kerran vastaa immunologisesti yhtä rokoteannosta, kun taudin ja rokottamisen välillä on vähintään 6 viikkoa. Samoin taudin sairastaminen kahteen kertaan vastaa kahta rokoteannosta, kun sairastamiskertojen välillä on vähintään 3 kuukautta.

Lue tarkemmat ohjeet sekä lisätietoa koronataudin sairastaneiden rokotuksista:
Vaikuttaako sairastettu koronavirustauti rokottamiseen?

Mitä rokotteita Suomessa käytetään?

Suomessa käytetään rokotteita, jotka ovat saaneet myyntiluvan. Lääkeviranomaiset myöntävät myyntiluvan vain sellaiselle rokotteelle, jonka tehosta ja turvallisuudesta on riittävästi tutkimusnäyttöä. 

Suomi hankkii rokotteita EU-maiden yhteishankintamekanismilla. Tällä hetkellä käytössä on  BioNTech-Pfizerin Comirnaty Omicron XBB.1.5-varianttiräätälöityjä rokotteita ja Novavaxin Nuvaxovid XBB.1.5-varianttiräätälöityä rokote. 
Koronarokotevalmisteet

Eri rokotevalmisteiden käyttäminen

Mitä tahansa valmistetta voi käyttää, kunhan valmisteen käytölle ei ole lääketieteellistä estettä. Rokotevalmistetta voi myös vaihtaa kesken rokotussarjan.
Koronarokotuksista kysyttyä

Jos rokotettava kieltäytyy ottamasta tiettyä rokotetta, hänelle pitää potilaslain mukaan lähtökohtaisesti tarjota toista rokotetta, jos se on mahdollista.

Varianttiräätälöidyt rokotteet

Syksyn 2022 jälkeen Suomeen on tullut vain varianttiräätälöityjä rokotteita. Rokotteet sisältävät muuntuneiden koronavirusten, eli varianttien, piikkiproteiinin lähetti-RNA:ta tai piikkiproteiinia. Varianttiräätälöidyillä rokotteilla elimistön rokotteesta saama immunologinen suoja laajenee.
Lue lisää: Koronarokotevalmisteet

Sote-työntekijöiden rokotukset

Sotetyöntekijöille ei suositella yli kolmea rokoteannosta, elleivät he kuulu ikänsä tai perussairautensa vuoksi lisäannosten kohderyhmiin. 

Perusteluna enintään kolmelle rokoteannokselle on, että myös varianttiräätälöidyt koronarokotteet estävät vain vähäisesti ja lyhytkestoisesti nykyisten omikronvarianttien aiheuttamia tartuntoja.   

Tartuntatautilain väliaikainen 48 a pykälä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa työskentelevien koronarokotussuojasta oli voimassa vuoden 2022 ajan ja on nyt päättynyt.

Koronarokotusten eteneminen Suomessa - aikajana

Koronarokotusten aikajanalla on kuukausittain kerrottuna Euroopan lääkeviraston (EMA) antamat myyntiluvat koronarokotteille, rokotusten kohderyhmät ja näihin tehdyt rajoitukset sekä Suomen omat rokoteaikataulut kohderyhmittäin.

Mistä koronarokotteen saa? Miten varaan rokotusajan?

Rokotteen saa omalta hyvinvointialueelta. Hyvinvointialueet tiedottavat mistä ja milloin rokotuksen voi saada sekä miten rokotukseen varataan aika. THL:n sivujen kautta ei voi varata rokotusaikaa.

Koronatodistusta ei enää tarvita

EU:n digitaalisen koronatodistuksen käyttö päättyi 30.6.2023. Koronatodistus ei ole enää käytössä Suomessa. Sitä ei tarvita myöskään matkustamisessa. Jos todistusta tarvitaan, riittää usein OmaKannasta tulostettu koronarokotusnäkymä. Näkymään pääsee OmaKannan Rokotukset-osiosta. Tarvittaessa terveydenhuollosta voi pyytää todistuksen saaduista rokotuksista. 

Miten koronavirusrokotteet on kehitetty

Tavallisesti rokotteen kehittäminen viruksia vastaan kestää vuosia. Koronarokotteita on kehitetty kiivaaseen tahtiin, jotta vakavaa tautimuotoa voitaisiin torjua tehokkaasti.     
Lue lisää: Koronarokotteiden kehittämisestä kysyttyä

Katso myös

THL toimii tartuntatautien torjunnan kansallisena asiantuntijalaitoksena ja laatii ohjeita kansallisen rokotusohjelman ja muiden yleisten rokotusten toteutukseen. THL:n antamat ohjeet eivät ole juridisesti velvoittavia.