Hoppa till innehållet

Elstöd kan komma redan i år: ”Vi gör allt i vår makt”

Partierna har lovat att elkonsumenterna ska kompenseras för det höga elpriset.

Och det finns en chans till att pengarna kan betalas ut redan i år, enligt Svenska kraftnät.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Före valet regnade löften från både höger och vänster om ett högkostnadsskydd för de som får dyra elräkningar i vinter. Oavsett vilken regering som sitter på makten är det tänkt att elstödet ska kunna finansieras av Svenska kraftnäts flaskhalsavgifter, eller formellt kapacitetsavgifter som myndigheten tar in när el ska överföras från ett elprisområde till ett annat.

Den dåvarande S-regeringen gav Svenska kraftnät uppdraget att ta fram ett förslag på hur stödet ska se ut och hur det ska betalas ut till elkunderna, med slutdatum satt till den 15 november. Den preliminära utbetalningen av pengarna enligt uppdraget är satt till nästa år, men det kan bli tidigare än så, enligt myndigheten.

”Det är inte låst till att det ska ske under 2023, utan det kan bli någon gång i år eller nästa år”, säger Malin Stridh, som är avdelningschef för elmarknad på Svenska kraftnät.

I nuläget arbetar de så snabbt som de bara kan för att bli klara med förslaget så snart som möjligt, enligt Malin Stridh. 

När mer exakt som elstödet kan betalas ut är däremot ytterst osäkert, vill Malin Stridh understryka.

”Detta är oerhört viktigt för både konsumenter och företag, så vi gör allt i vår makt att försöka få ut det så fort som möjligt och när det gör som mest nytta”, säger hon.

Hur snabbt processen går beror inte heller enbart på Svenska kraftnät. Förslaget ska sedan handläggas av Energimarknadsinspektionen (EI), som bland annat ska se till att EU-reglerna följs.

Men om det flyter på utan hinder finns det en chans att elkunderna kan få ta del av elstödet så snart som i år. 

Oavsett vilken regering vi har spelar miljarderna från Svenska kraftnäts kapacitetsavgifter en viktig roll i hur snart pengarna kan betalas ut till elkunderna.

Den dåvarande S-regeringen utlovade före valet att 90 miljarder av Svenska kraftnäts flaskhalsavgifter skulle återföras till hushåll och företag, och tilldelade myndigheten uppdraget att reda ut hur detta ska gå till. Samtidigt var det gemensamma vallöftet från M, KD, SD och L att ett högkostnadsskydd skulle vara på plats senast den första november, något som rimmar lite sämre med Svenska kraftnäts nuvarande deadline.

Moderaterna har däremot framhållit att stödet även ska gälla retroaktivt från den första augusti, och att tidpunkt för införandet därav är av mindre vikt. Hur snabbt kunderna får ta del av stödet beror då på hur snabbt Svenska kraftnät kan arbeta fram sitt förslag, enligt M. 

Svenska kraftnät bedömer samtidigt att inflödet av flaskhalsavgifterna troligtvis kan komma att öka under resten av året och under nästa år, beroende på hur elpriserna utvecklar sig. Prognosen inför 2023 är ytterligare cirka 70 miljarder kronor in i form av kapacitetsavgifter.

Det preliminära beloppet som är satt att betalas ut i form av elstöd är i nuläget utifrån den tidigare prognosen.

Det är däremot inte säkert att det ökade inflödet av kapacitetsavgifter kommer att återspegla sig i att elstödet som betalas ut till hushåll och företag också i sin tur blir större. I uppdraget som Svenska kraftnät har fått finns också andra åtgärder som måste beaktas, som att till exempel återinvestera pengarna i elnätet.

”Så det betyder inte direkt att alla kapacitetsavgifter går tillbaka till hushåll och företag. Men det är ett otroligt viktigt uppdrag som vi har att se över”, säger Malin Stridh.

Innehåll från Grant ThorntonAnnons

Regelberg på väg – så förbereder ni er

– Med rätt förberedelser och inställning kan företag vända utmaningen med CSRD till en strategisk fördel, säger Annika Nygren, hållbarhetsrevisor på Grant Thornton.
– Med rätt förberedelser och inställning kan företag vända utmaningen med CSRD till en strategisk fördel, säger Annika Nygren, hållbarhetsrevisor på Grant Thornton.

Redovisning har länge varit en strikt ekonomisk fråga, och handlat om röda och svarta siffror.

Nu adderas en grön dimension – och det är hög tid att förbereda er.

Så här kommer ert företag igång med CSRD.

Har du koll på EU:s nya direktiv?

Den nya EU-förordningen Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) syftar till att förbättra och standardisera företags hållbarhetsrapportering. För många företag innebär detta en omställning, men också en chans att visa upp sitt hållbarhetsarbete och att därigenom få affärsmässiga fördelar.

– Att börja med hållbarhetsrapportering enligt CSRD kan kännas som en hög tröskel att ta sig över, men det är en process som öppnar för affärsmöjligheter och stärker företagets position på marknaden, säger Annika Nygren, hållbarhetsrevisor på Grant Thornton.

Den inrapporterade datan kommer att samlas i en sökbar databas där det då går att jämföra olika företag och deras nivå av hållbarhetsarbete.

– Att satsa på CSRD blir ett sätt att visa marknaden att man ligger i fas med nutiden.

För att komma igång med CSRD-rapporteringen är det första steget att analysera företagets nuläge, enligt Annika Nygren. Det innebär att se över befintliga processer, rutiner och strategier och hur dessa kan kopplas till de nya kraven.

– Man behöver inte uppfinna hjulet på nytt. Många företag har redan identifierat risker och möjligheter som är kopplade till hållbarhet i sin affärsplan, men är inte alltid medvetna om det. Alla företag har ju dessutom redan en affärsidé om hur man ska driva företaget, och i dagens tider går det inte att undvika att tänka på miljön, det sociala arbetet och styrningen som är just vad CSRD handlar om.

– Att ha ett bra CSRD-arbete innebär att man kan ha möjlighet att fånga upp många av riskerna innan de blir verklighet.

Nästa steg är att sätta samman en projektgrupp.

– Den ska representeras av alla dimensioner inom företaget, till exempel miljö, inköp, försäljning, HR och ekonomi.

Annika Nygren understryker att det är en komplex process som kräver tid och att projektgruppen har mandat och resurser.

– Det är därför det är viktigt att börja nu. En tydlig projektplan måste tas fram, och man behöver också ställa sig frågan om man behöver ta in extern hjälp för delar av eller hela projektet.

– I projektplanen kommer det att finnas delmoment som kommer att slutföras, men det kommer också finnas delar som kommer att pågå under flera år framåt.

Annika Nygren betonar hur viktigt det är att all dokumentation finns på plats eftersom den ligger till grund för förståelse och samsyn inom företaget, och tillägger:

– Vi revisorer ska ju granska hållbarhetsrapporten och om vi är involverade redan från start  så har vi möjlighet att säkerställa att rapporteringen blir i linje med regelverket redan från början, säger Annika Nygren på Grant Thornton.

Har du koll på EU:s nya direktiv?

 

Mer från Grant Thornton

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Grant Thornton och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera