Danish Crowns reklamer for klimasvin får grønne tæsk: 'Det ligner vildledning!'

Forbrugerrådet Tænk og tænketanken Concito giver ikke meget for fortællingen om klimavenligt grisekød.

Hvert år bliver der slagtet 16,5 millioner svin i Danmark. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Den danske slagterigigant Danish Crown kører lige nu - med deres egne ord - den største reklamekampagne, de nogensinde har lavet.

I tv, radio, avisannoncer og på reklamesøjler i hele landet fortæller de, at deres "grise er mere klimavenlige, end du tror", og de kalder deres grise "klimasvin".

Men det budskab møder kritik fra Forbrugerrådet Tænk og den grønne tænketank Concito.

- Det lyder meget positivt, og man kan godt forledes til at tro, at når der står klimavenligt, så gør man noget godt for klimaet. Men det er i udgangspunktet klimabelastende at producere kød i Danmark. Derfor havde det været mere rigtigt at kalde det "mindre klimabelastende, end du tror", siger Anja Philip, der er formand for Forbrugerrådet Tænk.

- Det er med til at vildlede os. Det er med til at gøre det, vi med et godt dansk ord kalder greenwashing, tilføjer hun.

Et vigtigt budskab

Hos Danish Crown svarer direktør for marketing og innovation Mette Færch, at de i kampagnen ikke direkte påstår, at grisekød er klimavenligt.

- Det er jo ikke det, vi siger i kampagnen. I kampagnen siger vi, at grisen er mere klimavenlig end forbrugerne tror. Det er et rigtig vigtigt budskab for os, siger Mette Færch.

Hun henviser til en undersøgelse, som slagerikoncernen selv har lavet, der viser, at mange danskere tror, at svinekød udleder mere, end det gør.

Så man skal ikke tro, at det er klimavenligt kød?

- Man skal vide, at det er mere klimavenligt, siger Mette Færch.

Danish Crowns kampagne er ifølge dem selv den største, de nogensinde har lavet.

Men det argument køber Michael Minter fra Concito ikke.

- Hvordan skal det forstås, hvis det ikke skal være et signal om, at det her er et klimarigtigt valg? spørger han.

- Det er hele fortællingen, det pakkes ind i som godt kan give et indtryk af, at det er et klimavenligt produkt, og det er problematisk, siger han og nævner, at der generelt vil være et meget lavere klimaaftryk ved at spise plantebaseret.

- Vi får eksempelvis meget mere protein for klimaaftrykket ved at spise bønner og linser, siger han.

Ingen forskel fra andet dansk grisekød

I pressemeddelelsen skriver Danish Crown også sådan her: "Der forskel på kød, og med det nye klimabudskab på emballagen til vores klimakontrollerede gris viser vi, at man ikke kan skære alle grise over én kam" og "Klimaaftrykket fra grisekød fra Danish Crown er reduceret med 25 % pr. kg. siden 2005".

Det bygger de på en beregning, som de har lavet sammen med Aarhus Universitet, af, hvor mange drivhusgasser produktionen af en gris udleder i dag sammenlignet med 2005. Beregningen viser, at klimagasserne er reduceret med 25 procent.

Men ifølge Jørgen E. Olesen, der er professor på instituttet, der har lavet rapporten, viser rapporten ikke, at grise fra Danish Crown udleder mindre end andre danske grise.

- Det kunne sagtens være det samme, hvis den kom fra et andet dansk slagteri. Det er der sikkert ikke forskel på - i hvert fald ikke, hvis det er dansk kød, siger han.

Mette Færch, er jeres grisekød mere klimavenligt end andet grisekød?

- Altså vores gris er jo med et lavere klimaaftryk, fordi vi har nået en vigtig milepæl med en 25 procents klimareduktion, siger Mette Færch.

Så du ved det ikke?

- Det vi kan sige er, at vores grise er mere klimavenlige end forbrugerne tror.

Flere kampagner trukket tilbage

I reklamerne har Danish Crown også tidligere skrevet i en pressemeddelse, at "vores grisekød næmer sig kylling". Den del har også fået kritik fra forskerne på Aarhus Universitet, der fremhæver, at Danish Crown her sammenligner to forskellige studier.

- Vi har ikke sammenlignet grise og kylling, så det kan tallene i sig selv ikke sige noget om. Vi har ikke nogen opdaterede tal for dansk kyllingeproduktion i forhold til klimabelastning, siger Troels Kristensen.

- Det er jo også sandsynligt, at kyllingeproduktionen har forbedret sig i samme periode, så man skal være varsom med at sammenligne, siger han.

Den del har Danish Crown derfor også pillet ud.

- Det har vi taget til efterretning, siger Mette Færch.

Tidligere på året måtte mælkeproducenten Naturmælk trække deres "klimaneutrale mælk" tilbage efter klager, og OK Benzin har i dag trukket en kampagne for "Klimadiesel" tilbage.