RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

Hoge nood aan meer toiletten in de natuur: 'Mensen durven de deur niet uit'

Melanie Paauwe, eigenaar van Paavo

Er zijn te weinig wc's in natuurgebieden. Dat vindt de Maag Lever Darmstichting. Om dit probleem aan te pakken wil de stichting langs fietspaden iedere 25 kilometer, en langs wandelpaden elke 5 kilometer een toilet plaatsen.

Uit onderzoek van de Toiletalliantie blijkt dat er in Nederland veel te weinig openbare toiletten zijn in natuur- en recreatiegebieden. Een heleboel mensen zouden hierdoor niet onbezorgd de natuur in kunnen. Bijvoorbeeld de 1,5 miljoen blaaspatiënten en andere Nederlanders die af en toe hoge nood hebben.

Dit vindt de Maag Lever Darmstichting zorgelijk. "Sommige mensen durven de deur niet uit als ze niet weten of er een toilet in het natuurgebied is", vertelt directeur Bernique Tool aan EditieNL. Bovendien neemt de vraag toe, omdat het drukker wordt in natuurgebieden.

Onbezorgd
Lees ook:
Onbezorgd van natuur genieten? Dan moeten er meer toiletten komen

Tijdens de pandemie bleek dat we erg afhankelijk zijn van de horecatoiletten. "En dat zou niet zo moeten zijn. Het is hartstikke fijn als de horeca meewerkt om het probleem op te lossen, maar los daarvan willen we ook dat het geregeld is. In het buitenland lukt het ook, dus waarom in Nederland niet?"

Toegankelijkheid

Voor mannen is de afwezigheid van wc's in de natuur geen enorme last, maar voor vrouwen is dit anders. "Het gaat om privacy en een veilig gevoel. Zelf vind ik het ook fijn als er toiletten zijn. Voor oudere mensen en mensen met een handicap is het al helemaal niet mogelijk om in de natuur te plassen zonder toilet, dus die sluit je direct uit."

Brabants
Lees ook:
Brabants Burgerplatform vecht met app tegen stankoverlast

Ook voor mensen met medische klachten is de afwezigheid van toiletten een obstakel. "Voor mensen met een stoma of darmproblemen voelt het niet prettig. Voor sommige mensen is het niet mogelijk om het op te houden." De stichting hoopt in 2023 alle wc's in de natuur te hebben geplaatst.

Milieuvriendelijk

Melanie Paauwe, eigenaar van het bedrijf Paavo, ontwikkelt zulke natuurtoiletten. Momenteel zijn ze op zeven locaties in Nederland te vinden. "Het is een betaalbaar toilet. Een normaal exemplaar is het tienduizenden euro's, maar die van ons zijn 6.000 tot 10.000 euro. En ze zijn ook nog milieuvriendelijk", vertelt ze aan EditieNL.

Geen stank

De toiletten zien eruit als huisjes die iets boven de grond staan. "De lucht gaat vanuit de wc pot, via de ondergrondse tank waarin de urine en poep worden gescheiden, door de schoorsteen omhoog, daar zit een ventilator. Door de luchtcirculatie verdampt veel urine, droogt de ontlasting in en heb je ook geen last van stank."

Tekort
Lees ook:
Tekort aan openbare toiletten: 'Wordt erger na 1 juni'

Hierdoor ontstaat er compacte ontlasting die makkelijk weg te gooien is. Het legen moet ongeveer één of twee keer per jaar gebeuren. Ook is dit toilet een betere optie dan de welbekende Dixi. "Dit ziet er veel mooier uit. Het is milieuvriendelijk want deze kan je niet zomaar omgooien, wat bij Dixi's nog wel eens gebeurt. En het is rolstoeltoegankelijk."

Hoge Nood-app

Op zoek naar een toilet in de buurt? Bernique Tool van de Maag Lever Darmstichting raadt aan om gebruik te maken van de Hoge Nood-app, een overzicht van alle openbare toiletten in Nederland. "Deze app is voor iedereen toegankelijk en voor mensen met darmproblemen cruciaal."