Tutkimus: Yli 50 % suomalaisista ostaa kerran kuussa verkkokaupasta – viikoittaisen verkko-ostamisen ennakoidaan moninkertaistuvan lähivuosina

30.01.2020

Yli puolet suomalaisista (57 %) osti vähintään kerran tai useammin kuussa verkkokaupoista viime vuonna. Suomalaisista 7 % ostaa keskimäärin kerran viikossa verkosta, kun vastaava luku kehittyneimmissä verkkokauppamaissa kuten esimerkiksi Saksassa on 15 % ja Iso-Britanniassa 23 %. Yhdysvalloissa kolmannes (33 %) ostaa verkosta viikoittain, Kiinassa jo lähes puolet (49 %). Tiedot selviävät kansainvälisen postialan järjestö International Post Corporationin (IPC) julkaisemasta verkkokauppatutkimuksesta, jonka Suomea koskevat tulokset Posti julkaisi tänään.

IPC:n vuosittaiseen rajat ylittävään tutkimukseen vastasi 35 737 verkkokaupan asiakasta 41 maassa. Suomessa tutkimukseen vastasi 1 054 henkilöä.

- Aktiivisen verkko-ostamisen osuus voi Suomessa kaksi-kolmekertaistua, kun saavutamme esimerkiksi Saksan tai Iso-Britannian nykytason. Kansainvälistä verkkokauppaa kasvattavat laajat valikoimat, edulliset hinnat sekä ilmaiset toimitukset, kuvailee Postin kansainvälisistä verkkokaupan palveluista vastaava johtaja Sami Finne.

Kiina pitää kärkipaikkaa, edulliset hinnat ja laajat valikoimat vetävät ulkomaisiin verkkokauppoihin

Yli puolet tutkituista suomalaisista on tehnyt ostoksia kiinalaisista nettikaupoista (54%). Ulkomailta verkko-ostoksia tehneistä kolmannes osti Saksasta (33%), lähes neljännes Iso-Britanniasta (23%) ja viidennes Ruotsista (21 %). Yhdysvalloista nettiostoksia tehneitä oli 17 %.

Kuluttajien kustannustietoisuus korostuu verkossa; yli puolet (60 %) shoppailevat edullisempien hintojen vuoksi ulkomaisessa verkkokaupassa. Reilu kolmannes (36 %) kertoo, ettei tuotetta ole saatavilla kotimaassa, ja viidenneksen (20 %) ulkomaiseen verkkokauppaan vetää halpa toimitus.

Lähes puolet suomalaisista (46 %) sai verkko-ostoksille Ilmaisen toimituksen, mikä on selkeästi muita maita alhaisempi (63 %).

- Aktiivisimmilla verkkokauppamarkkinoilla tilataan mobiilisti monia päivittäistavaroita, joissa on ilmainen tai kuukausimaksuun sisältyvä, toimitus 24-48 tunnin sisällä. Toimitukset nopeutuvat ja verkosta aletaan ostamaan yhä useampia tuotteita, mikä vauhdittaa markkinan kasvua myös Suomessa. Uskomme aktiivisen verkkokauppaostamisen moninkertaistuvan lähivuosina, Finne jatkaa.

Yleisimmin ostetaan vaatteita ja kenkiä – ostoksia palautetaan harvoin ja pakkaukset kierrätetään

Suomalaiset ostavat ulkomaisista verkkokaupoista muiden maiden tapaan yleisemmin vaatteita, kenkiä ja asusteita (31 %). Suomalaisten ostoskoriin ulkomaisista verkkokaupoista päätyi huomattavasti alle keskiarvon elektroniikkaa (16 %) sekä kauneus- ja terveystuotteita (13 %).

Vain 2 % (-2%) kansainvälisistä verkkokaupoista ostaneista suomalaisista palautti ostoksensa, kun vastaava luku keskimäärin maailmalla on 6 %. Yli puolet suomalaisista (52 %) kierrättävät ostostensa pakkausmateriaalit, mikä on keskimäärin muita maita enemmän (42 %).

Wish, eBay ja Amazon suomalaisten ykköspaikat

Suomalaisten ykköspaikat ulkomaisessa nettishoppailussa ovat: Wish (20 %), eBay (17 %), Amazon (9 %). Ostoksia tehdään paljon myös AliExpressissä (8 %) ja Zalandolta (7 %).

- Markkinapaikat kasvavat nopeasti, ja Wish sekä eBay jatkoivat kasvuaan suomalaisten suosikkeina. Alibaba (AliExpress) ja Amazon ovat suuria monessa muussa Euroopan maassa, ja voivat kasvaa nopeasti myös Suomessa. Globaalit markkinapaikat luovat erinomaisia mahdollisuuksia myös kotimaisille brändeille ja tuotteille kasvattaa myyntiään ulkomailla, Finne jatkaa.

Pakettiautomaatit suosittuja Suomessa ja Virossa

Suomalaiset ja virolaiset suosivat pakettiautomaatteja pakettien vastaanottamiseen muita maita enemmän. Suomalaisista 71 % ja virolaisista 92 % kertoo pakettiautomaatin olevan toivottujen noutopaikkojen joukossa. Vastaava luku keskimäärin muissa maissa on 10 %. Suomi ja Viro ovat pakettiautomaattien edelläkävijöitä maailmassa väkilukuun suhteutettuna.

Ympäristöystävällisestä pakkaamisesta ja toimituksesta halukkaita maksamaan tulevaisuudessa

Suomalaisista verkko-ostajista 2 % on maksanut verkko-ostostensa ympäristöystävällisestä pakkauksesta ja prosentti ekologisemmasta toimituksesta. Vastuullisuuteen halutaan ottaa osaa tulevaisuudessa nykyistä enemmän: yli neljännes verkko-ostajista on halukas maksamaan ympäristöystävällisestä pakkauksesta (28 %) ja ekologisesta toimituksesta (26 %).

Faktaa kansainvälisestä verkkokaupasta:

Lataa tutkimustiivistelmä