Egen karve dyrket på Berg gård er en av de viktigste ingrediensene i den nye Inderøy-akevitten.

Gamle sherryfat

Akevitten har dessuten tilbrakt åtte måneder på gamle sherryfat (oloroso og PX) kjøpt hos det renommerte sherry- og brandyfirmaet Rey Fernando de Castilla i Spania.

-Jeg merket meg at fruktbønder på sør- og vestlandet hadde begynt å lage eplebrennevin. Så jeg tenkte: Hvorfor skal ikke vi selv foredle karven vi dyrker på gården? Den hadde vi i mange år solgt til en annen stor akevittprodusent, Arcus på Gjelleråsen utenfor Oslo. Og dermed var idéen om å bygge et eget brenneri født, forteller Svein Berfjord.

Startet med skog

Han og kona kom fra Mosjøen til Inderøya for 30 år siden, kjøpte Berg gård for å drive primært med skog, men har siden utviklet gårdsbruket med slakteri, gårdsbutikk, selskapslokale - og nå altså et destilleri. På dyresiden har ekteparet satset på den utrydningstruede grå trøndersau og frilandsgris. Høner og kaniner finnes også på gården som er mye besøkt av turister.

Den nye trønderske akevitten er allerede å få på en del hoteller og restauranter i Nord-Trøndelag. 1. april blir den også gjort tilgjengelig på Vinmonopolet, gjennom det såkalte tilleggsutvalget. Det betyr at butikksjefer landet rundt kan sette Inderøy Aquavit No.1 Single Cask på sin lokale liste.

Totalt 4500 flasker

-Vi har mye forskjelllig virksomhet på Inderøya, men det manglet et brenneri her. På det området har vi jo tradisjoner (Sundnes Brenneri ble startet i 1844, red. anm.). Aquavit No.1 blir tappet på totalt 4500 halvlitersflasker. Men jeg har et nytt destillat på gang, så når det nærmer seg årsskiftet blir det vel en ny tapning, sier Svein Berfjord.

Han røper også at han har en taffelakevitt og en Inderøy-akevitt med andre kryddertyper og fat under produksjon. Her er det også innslag av kommuneblomsten løvetann.

Jakter gamle oppskrifter

I tillegg til egendyrket karve, har Berfjord også brukt lokale einebær. Stjerneanis, koriander, fennikel og andre mye brukte akevittkrydder er naturligvis også med, for å kjøre litt safe, som han uttrykker det.

-Jeg er jo fersk i dette gamet, så jeg må prøve meg frem. Men jeg er interessert i å eksperimentere mye fremover, så om det finnes noen i Trøndelag som sitter på gamle akevittoppskrifter, må de absolutt ta kontakt. I gamle dager hadde jo mange apotekere egne oppskrifter, påpeker Berfjord.

Han har ikke anledning til å selge sin egen akevitt i gårdsbutikken på Berg gård, men tilbyr akevittopplevelser sammen med mat i selskapslokalet Slakteriloftet.

Blant hotellene som alt har bestilt og fått akevitten levert er Grand og Tingvold på Steinkjer, samt Stiklestad, Backlund og Jegtvolden.

Svein Berfjord med sin nye «baby», Inderøy Aquavit No.1 Single Cask. Foto: PRIVAT
Destillert og håndtappet på Inderøy Brenneri, på Berg gård.