Europa is de 2e grootste importeur van producten uit ontbossing

Europa is de 2e grootste importeur van producten uit ontbossing

De EU kan door een sterk wetsvoorstel verandering mogelijk maken.  

Een nieuw WWF-rapport biedt een onthullende blik achter de schermen van de EU-handel en de invloed daarvan op tropische ontbossing en de vernietiging van andere ecosystemen wereldwijd. Het toont directe linken aan tussen de consumptie van ingevoerde producten en de conversie van ecosystemen zoals tropische bossen of de Cerrado in Brazilië. Over de hele wereld voeden ontbossing en ecosysteemconversie de klimaat- en biodiversiteitscrisis, vernietigen ze het levensonderhoud en bedreigen ze onze gezondheid.

Ontdek het rapport

Ontdek het standpunt van WWF

De Europese import van soja leidt tot omvorming van de Braziliaanse Cerrado, de meest biodiverse savanne ter wereld. Als de bescherming van savannes, graslanden en natte gebieden niet in nieuwe wetgeving wordt opgenomen, zal de Europese Unie medeplichtig blijven aan de vernietiging van ecosystemen die waardevol zijn voor de biodiversiteit en in de strijd tegen klimaatverandering.

De belangrijkste bevindingen zijn:

  • De EU is na China de grootste importeur van ontbossing. In 2017 was de EU verantwoordelijk voor 16% van de ontbossing in verband met internationale handel, in totaal 203.000 hectare en 116 miljoen ton CO₂.  
  • Tussen 2005 en 2017 waren soja (voor de veestapel), palmolie en rundvlees de grondstoffen met de grootste ingesloten tropische ontbossing die in de EU werd geïmporteerd. Gevolgd door houtproducten van plantages, cacao en koffie. 
  • In deze periode waren de grootste economieën van de EU - Duitsland, Italië, Spanje, het VK, Nederland, Frankrijk, België en Polen – samen verantwoordelijk voor 80% van de geïmporteerde ontbossing in de EU.  
  • De vraag van de EU naar deze grondstoffen leidt ook tot vernietiging in niet-bosecosystemen, zoals graslanden of natte gebieden (wetlands).  
  • België kent een geïmporteerde ontbossing van 14.800 ha per jaar, vooral door landbouwgrondstoffen die worden geconsumeerd of gebruikt als voer voor vee. Dit zijn voornamelijk sojabonen, palmolie en cacao. 

De Europese Commissie moet de bevindingen van dit rapport gebruiken als een wake-up call en met een krachtig en effectief wetgevingsvoorstel komen om de voetafdruk van de EU volledig aan te pakken. De wet moet voorkomen dat elk product dat heeft bijgedragen aan de vernietiging van de natuur - ‘legaal’ of illegaal - of mensenrechtenschendingen, de EU-markten binnenkomt. Het moet ook veel verder gaan dan vrijwillige maatregelen en bedrijven duidelijke regels bieden.  Op dit moment is de EU een deel van het probleem, maar met de juiste wetgeving zouden we een deel van de oplossing kunnen zijn. 

Together4Forests

In 2020 namen bijna 1,2 miljoen mensen deel aan de openbare raadpleging van de EU over ontbossing via de #Together4Forests-campagne om sterke, ambitieuze wetgeving te eisen om de voetafdruk van de EU op bossen en andere ecosystemen aan te pakken. Het was de grootste deelname ooit aan een milieuonderwerp in de geschiedenis van de EU.

Wat we vragen

WWF volgt de ontwikkelingen op de voet en heeft 8 concrete verwachtingen voor een nieuwe ambitieuze wetgeving. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat producten en grondstoffen die hebben bijgedragen (of het risico lopen bij te dragen) aan ontbossing en/of omschakeling, überhaupt niet op de EU-markt terechtkomen. De wet moet er ook voor zorgen dat de mensenrechten worden gerespecteerd, ze moet verplichtingen opleggen voor ‘due diligence’ voor zowel bedrijven als de financiële sector, en zorgen voor traceerbaarheid van grondstoffen en transparantie van de toeleveringsketen. Tegelijkertijd is het van essentieel belang dat de EU haar samenwerking met de producerende landen versterkt om wereldwijde inspanningen te ondersteunen om een einde te maken aan ontbossing, natuurvernietiging en mensenrechtenschendingen.