Greenpeace i stor aktion mod lokal svinefarm - plagede naboer støtter op

I en protestkampagne mod dansk svineproduktion har miljøorganisationen hængt store bannere op på en svinefarm mellem Holbæk og Ringsted.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Dansk svineproduktion har udviklet sig i en dybt uheldig retning, og regeringen skal se på, hvordan antallet af slagtede svin og køer kan reduceres, så der i stedet kan blive plads til mere natur og CO2-absoberende skov.

Det mener miljøorganisationen Greenpeace, der tirsdag morgen iværksatte en aktion på svinefarmen Vanløsegård, hvor aktivister hængte et 42 meter stort banner op på taget af den største stald og et mindre banner op på den ene fodersilo. 

quote Lokalt har vi meget store problemer med lugtgener

Bent Andersen, nabo til svinefarmen

Vanløsegård er en af ni svinevirksomheder i området. Virksomhederne drives af den tidligere næstformand i Bæredygtigt Landbrug, Peter Kjær Knudsen, og to af hans sønner. 

I staldene står cirka 10.000 svin, og tilsammen producerer familien herhjemme årligt omkring 200.000 slagtesvin og levende smågrise til eksport. 

Naboprotester i Tingerup

Aktionen sker som et led i en større protestkampagne mod svineproduktionen, hvor Greenpeace blandt andet har lavet en dokumentarfilm om naboerne til svineproducenter.

gp0stu1uy_pressmedia.jpg
Læs også
Svinebonde efter stor demonstration: - Jeg bliver stødt på min faglighed
gp0stu1uy_pressmedia.jpg
Læs også
Svinebonde efter stor demonstration: - Jeg bliver stødt på min faglighed

I filmen forklarer naboerne, at de plages af hovedpine, kvalme, opsvulmede øjne, diarré og åndedrætsbesvær, og at de frygter, at de bliver syge af de mange kemiske stoffer, der ledes ud fra staldene.

Artiklen fortsætter under billedet. 

 
  Foto: Moa Karlberg / Greenpeace

Disse naboer findes blandt andet i Tingerup syd Tølløse, hvor en støtteprotest mod svineproducenten Edelgundegård fandt sted tirsdag morgen.

 - Lokalt har vi meget store problemer med lugtgener, og det er primært fordi, at landmanden, der driver landbruget herude, ikke har nogen som helst sans for, at han er til gene for sine omgivelser. Han vil ikke anerkende, at det lugter ganske forfærdeligt, siger Bent Andersen, der er en af demonstranterne.

Han kalder opbakningen hos Greenpeace for fantastisk. 

Artiklen fortsætter under billederne. 

Bent Andersen.
Bent Andersen. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST
 
  Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST
 
  Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Vi som beboere er næsten magtesløse, fordi vi er så små. Vi har haft mange såkaldte dialogmøder med Peter (Kjær Knudsen, landmanden, red.) og administrationen, men hver eneste gang er det løbet ud i sandet, fordi deres taktik er at forhale og forhale og forhale, og så sker der ikke noget. Når Greenpeace bakker op, håber vi, at der kan ske et eller andet, siger Bent Andersen.

Greenpeace kræver undersøgelse

Der er i dag ikke muligt at lave en direkte kobling mellem sundhedsgener og at være nabo til en svineproduktion, da der ikke findes dansk forskning på området.

I en artikel på TV2 fremgår det, at Holbæk Kommune i 2014 kontaktede Sundhedsstyrelsens embedslæge med henblik på at få en afklaring på, om der kunne laves en kobling. 

quote Vi synes, at Danmark, som en af verdens helt store svineproducenter, faktisk burde undersøge, om naboer til svinefarme bliver syge

Kristian Sloth, landbrugspolitisk rådgiver i Greenpeace

- Det er velkendt, at dampe, støv og aerosoler fra svinefarme kan spredes via luften til omgivelserne. Nogle dampformige stoffer kan indeholde sundhedsskadelige komponenter (...) , der alle isoleret set kan relateres til forskellige former for lungesygdomme og luftvejsirritationer, skrev embedslægen i sit svar.

Derfor appellerer Greenpeace nu til den nye regering om at igangsætte en undersøgelse, der skal slå fast, om man bliver syg af at bo tæt på en svineproducent.  

140917_Svineavler.jpg
Læs også
Naboer frygter udvidelse af svinefarm
140917_Svineavler.jpg
Læs også
Naboer frygter udvidelse af svinefarm

- Vi synes, at Danmark, som en af verdens helt store svineproducenter, faktisk burde undersøge, om naboer til svinefarme bliver syge. Hvis det virkelig passer, kan det ikke være rigtigt, og det bør regeringen undersøge, siger Kristian Sloth, landbrugspolitisk rådgiver i Greenpeace. 

Danske Svineproducenter kalder Greenpeaces ulovlige indtrægning for en fuldstændig uacceptabel adfærd.

- Hvis andre svineproducenter bliver udsat for noget lignende, er mit bedste råd, at man straks ringer til politiet, og så må de tage affære, siger direktør Per Bardrum i en pressemeddelelse.


Nyhedsoverblik