Vetenskap

Skriver biografi om boråsbon Birger Forell

1:28 min

Johan Sundeen, lektor och idéhistoriker vid Högskolan i Borås, forskar om prästen och boråsbon Birger Forell, som bekämpade nazismen under andra världskriget. 

Prästen Birger Forell ägnade stora delar av sitt liv åt att bekämpa nazismen under andra världskriget och fortsatte även att hjälpa tyskar efter krigets slut. Birger Forell var kyrkoherde i Victoriaförsamlingen i Berlin under stora delar av depressionen och en bit in på andra världskriget. Han avslutade sina år i Borås för att arbeta som kyrkoherde i Caroli församling där han också fått en plats uppkallad efter sig - Birger Forells plan - utanför Caroli kyrka.

Johan Sundeen, lektor och idéhistoriker vid Högskolan i Borås, arbetar med att samla Forells insats i en vetenskaplig biografi och har nyligen blivit beviljad 260 000 kronor för sin forskning av Sparbanksstiftelsen Sjuhärad.

Sundeen tycker att Forell är den mest betydelsefulla boråsbon under 1900-talet och säger att han i internationell forskning har liknats med Dag Hammarskjöld och Folke Bernadotte. Enligt Sundeen jobbade Forell under 1929-1942 med att öka kännedomen i omvärlden om vad som hände i Tyskland när nazisterna tog makten 1933.

– Det fanns ju inte den typen av informationsflöden som vi har idag, säger Johan Sundeen.

Forell använde sig mycket av att skriva brev och anonyma artiklar för att påkalla världens uppmärksamhet på förföljelsen av kyrkorna och förföljelsen av judarna i Tyskland. Samtidigt med detta upplysningsarbete räddade han också människoliv som han gömde på Svenska kyrkans vind i Berlin, berättar Sundeen.

Enligt Sundeen hade Birger en oerhörd förmåga att lära känna människor. I samband med att kung Gustaf V var i Berlin på statsbesök lärde han känna en tysk polisman.    

– Polisen och Birger hade ett hemligt tecken så när Gestapo var på plats drog polismannen ner gardinen i sitt tjänsterum och då visste Birger att han inte kunde föra in någon förföljd person i kyrkan, säger Johan Sundeen.